Dan zamijenjenih uloga

Danas su učenici vidjeli kako je to biti učitelj, domar, kuharica, ravnateljica, spremačica, pedagoginja ili psiholog.

Na prijedlog Vijeća učenika na IV. OŠ Varaždin održan je prvi Dan zamijenjenih uloga.

Od ranog jutra učenici su uskočili u svoje nove uloge te ih odradili kao pravi profesionalci. Mali kuhari su s tetama kuharicama pomogli spremiti užinu za sve učenike škole i ručak za učenike koji ručaju. Mali domari su zajedno s domarom uređivali školski okoliš, mali spremači i spremačice su čistili i uljepšavali školu. Mali učitelji su ozbiljno shvatili svoj zadatak te se pripremili i odradili svoje satove savršeno. Pedagozi su rješavali probleme, psiholozi su savjetovali, a mali ravnatelji i ravnateljice su vodili brigu da sve teče glatko.

Dan zamjenjenih uloga 2018 (1)

Učenici i učitelji te svo osoblje škole su se lijepo proveli te jedva čekaju sljedeći Dan zamijenjenih uloga.

    Silvija Špiranec


ŽIVOTNE LEKCIJE NAUČENE DANOM ZAMJENJENIH ULOGA

Kad sam čuo za projekt „Zamijenjenih uloga“ odmah sam poželio biti učitelj  ili ravnatelj. Razmišljao sam:“Kad bih barem bio primljen samo na jedno radno mjesto.“ Odlučio sam se javiti na tri radna mjesta kako bi povećao šansu da dobijem posao. I gle čuda, primljeni sam na sve tri željene pozicije : nastavnik matematike, povijesti i ravnatelj( uh, al sam se danas naradio…!). I tu sam si potvrdio lekciju broj 1: PAZI ŠTO ŽELIŠ JER MOGLO BI TI SE TO OSTVARITI“.

Nakon početnog zanosa i euforije počeo sam se pripremati za nastavne sate. Listao sam knjige, surfao Internetom i uz pomoć učitelja pripremio materijale za izvođenje nastavnog sata. Utrošio sam 4 i pol dana za pripremu sata od 45 minuta. I tu sam si potvrdio lekciju broj 2: „PRIJE SVEGA PRIPREMA JE KLJUČ USPJEHA!“.

S nestrpljenjem dočekao sam iskusiti ulogu ravnatelja. Budući sam prethodno uvidio kako je mukotrpan, dragi moji učitelji, vaš posao, odmah sam vam želio povećati plaću!. Ali ravnateljica me informirala da to nije u opisu mog radnog mjesta. Tada sam želio, dragi moji prijatelji učenici, vama svima podijeliti petice,ali ni to nije bilo u opisu ravnateljskog posla….. Skoro sam i odustao i odmah prepustio posao ravnatelja ali onda sam se sjetio nešto  što svi uvijek možemo učiniti, a to je biti zahvalni, i reći iz srca iskreno HVALA. Shakespeare je napisao: „Oštrije nego zub zmije je imati nezahvalno dijete“.

Stoga, hvala vam draga ravnateljice, dragi učitelji što nesebično na nas prenosite svoje znanje, trudite se i vjerujete u nas. Vaša najveća nagrada je što gradite i razvijate naše male duše u bolje, pametnije i kvalitetnije ljude. Pečat koji ostavljate na nama, upravo u ovim godinama, ostaje trajno uklesan i neizbrisivi trag svih vaših riječi, dijela i osjećaja. I kad vidite nas i naša dijela u budućnosti znajte da smo mi vaš ponos, i vaša pobjeda. Odgovoran je to  i opasan zadatak i na toma vam od srca VELIKO HVALA.

Moram Vam priznati jako sam se danas naradio i s nestrpljenjem sam dočekao da konačno ZAMJENIMO ULOGE i da se vratim u školske klupe. Tako sam si potvrdio još jednu životnu lekciju: SVE U SVOJE VRIJEME!.

Puno vas pozdravlja!

Vito Weiser, 5.a

Facebookyoutube