Slavonska ravnica i herojski Vukovar

Učenici osmih razreda IV. osnovne škole Varaždin  bili su na dvodnevnom izletu u Slavoniji, 9. i 10. travnja 2015. godine. Posjetili su Vukovar, Đakovo, Vinkovce, Aljmaš, Osijek i Kopački rit.

Vukovar 2015 (5)

U Đakovu su posjetili katedralu sv. Petra koja je građena neoromaničkim stilom. Razgledali su Državne ergele Đakovo u kojoj su slušali predavanje o  posebnoj vrsti konja. Đakovačka ergela prima samo vrsne lipicance. Poznati su po osvojenim nagradama na raznim natjecanjima diljem cijelog svijeta. Konji su istrenirani i vrlo su rijetki zbog posljedica rata. Nakon Đakova su obišli Vukovar. Na putu do bolnice vozeći se Trpinjskom cestom stali su kod Spomenika Blage Zadre pokraj kojeg se nalazi groblje tenkova. Posjetili su Vukovarsku bolnicu koja je jedan od simbola velikosrpske agresije. Bombardiranu bolnicu punu ranjenika, 20. studenog 1991. g. napali su Srbi te su  ranjenike i osoblje odveli na Ovčaru gdje su ih pogubili. Učenici su potreseni, tužnih lica krenuli do Ovčare.

Iako se nisu ni rodili kada je Vukovar pao, ipak su  osjećali tugu i ponos što su hrvatski branitelji i civili dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Vidjeli su posljedice rata koje su se odrazile na ljude, ali i na sam grad. Tužna lica i pokunjene glave iskazali su počast i poštovanje hrvatskim braniteljima i žrtvama. Posjeti svakom križu,spomeniku, svakom tragu koji podsjeća na rat otkine dio ljudske duše i naviru suze na oči. Tijekom razgledavanja Vukovara osjećaji se miješaju i obuzme te razočarenje u ljude, ali i strahovit ponos za hrabrost i nepopustljivost… Što  su pomislili ljudi kada su se vratili u svoju ulice, a nisu ih prepoznali? Što su pomislili kada u parku nisu pronašli klupu sa svojim urezanim imenima, kada nisu našli najdražu trgovinu,izlog, slastičarnu ili kino?

Mnoga su se pitanja rojila u glavama osmaša IV. osnovne škole Varaždin tijekom i nakon posjeta slavonskoj ravnici, a posebno herojskom Vukovaru. Vratili su se bogati novim spoznajama i sa željom da ponovno posjete Slavoniju.

GALERIJA SLIKA

Ana Maltar, Lorena Štefulj, Anita Ivek 8.a

Pia Petrušanec, Ena Cesar, 8.b

Facebookyoutube