TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ARBORETUMA RH

Ulaganje IV. OŠ Varaždin u obilježavanje

TJEDNA BOTANIČKIH VRTOVA I ARBORETUMA RH

 

U utorak, dana 10. svibnja 2016., učenici 6. c razreda posjetili su jedan od najbogatijih arboretuma u Hrvatskoj, Arboretum Opeka u Marčanu, Vinica te tako sudjelovali u obilježavanju Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Republike Hrvatske.  Dani Arboretuma, ispunjeni bogatim programom, dočarali su učenicima svoje prirodno, kulturno i povijesno bogatstvo ljepota sjeverozapadne Hrvatske.

Arboretum Opeka nalazi se u općini Vinica u Varaždinskoj županiji. U njemu se nalazi više od više od 100.000 primjeraka biljaka. Učenici su, kročivši stazama Arboretuma, uz stručno vodstvo polaznika Srednje škole Arboretum Opeka, upoznali i samu prošlost Arboretuma te tako saznali da je park postojao već u 17. stoljeću, planski se počeo oblikovati u 19. stoljeću kada su mu vlasnici bili grofovi Draškovići. Grof Bombelles je udajom za kćer grofa Draškovića postao vlasnik Opeke. Svojom zaljubljenošću u ljepotu prirode Opeku je obogatio egzotičnim biljkama iz cijelog svijeta te uređenjem parka prema izgledu engleskih parkova.

Nakon upoznavanja povijesti te šetnje samim parkom oko dvorca, zahvaljujući vremenu koje ih je poslužilo bez kiše, imali su priliku upoznati dvije kobile, mamu Gaju i njenu kćer Lanu te sudjelovati u Maloj školi jahanja pod vodstvom profesora Borisa Galinca te učenika SŠ Arboretum Opeka.

Nadalje, učenici su sudjelovali u predavanju profesorice Ksenije Kranjčec te odslušali zanimljivu prezentaciju pod nazivom „Biljke i životinje livada i šuma“.

Svoj izlet, pred samu kišu, uljepšali su im kućni ljubimci koje su izložili polaznici SŠ Arboretum Opeka na izložbi „Moj kućni ljubimac“.

ARBORETUMA OPEKA 2016 (1)

Zahvaljujući srdačnim učenicima SŠ Arboretum Opeka, učenici 6 c razreda imali su prilike posjetiti poljoprivredni i gospodarski dio same škole, u kojima se nalaze staja sa par kravica, staja za sjeno, staklenici i plastenici bogati cvjetnim sadnicama te vanjskim dijelom a koji služe u svrhu praktične nastave.

Obogaćeni zanimljivim iskustvom i znanjem oprostili su se od Arboretuma, nadajući se da će i svojim potomcima moći pokazati prirodna, kulturna i povijesna bogatstva, u neposrednoj nam blizini.

 

Tekst napisala: Vlatka Peremin

Facebookyoutube