Uspješno provedena dva eTwinning projekta – Razglednica moga zavičaja i Webučionica

Učenici 3.a,b,c i 4.a,b,c razreda i njihove učiteljice, u suradnji sa školskom knjižničarkom, uključili su se u dva eTwinning projekta ove školske godine: Razglednica moga zavičaja i Webučionica.

U projektu Razglednica moga zavičaja potaknuli smo učenike da istražuju svoje mjesto i zavičaj.
Odabranim aktivnostima učenici su učili o svom zavičaju kroz istraživački rad, a zatim svoje radove predstavili učenicima drugih škola uključenih u projekt slanjem razglednica koje su sami izradili te objavama na eTwinning platformi. Digitalne razglednice koje su učenici napravili nastale su u korelaciji s projektom Webučionica. Upoznali smo mnoga mjesta, škole i razrede diljem Hrvatske, ali i one izvan granica lijepe naše i ostvarili uspješnu suradnju sa školama partnerima.

3ab

3c4a

4bc

Razglednice koje smo primili

Učenici 3.b razreda, učiteljica Silvija Grđan-Hosni i šk. knjižničarka Marina Mavrek, ostvarili su uspješnu suradnju sa 2.b razredom i učiteljicom Bojanom Lanča iz OŠ-SE San Nicolo iz Rijeke u projektu Razglednica moga zavičaja. Tijekom dva tjedna surađivali smo putem Padlet ploče, predstavili aktivnosti tijekom projekta kao i razglednice koje smo sami napravili i koje smo primili od drugih škola, razmijenili zavičajne legende i autohtone zavičajne recepte, napravili zajednički Mali rječnik zavičajnog govora. Kruna suradnje bio je video susret putem eTwinning platforme gdje su učenici samostalno predstavili svoj razred, školu i grad. Za kraj smo im otpjevali našu poznatu pjesmu Ja sem Varaždinec i pozvali ih u Varaždin. Bilo je to divno iskustvo suradnje i upoznavanje jedne nove sredine/zavičaja, škole, razreda!

3.b

U projektu Webučionica učenici su bili aktivni sudionici nastavnog procesa koji su prikupljali i obrađivali podatke te ih predstavljali u web alatima primjerenim njihovom uzrastu. Putem odabranih nastavnih tema istraživali smo  web 2.0 alate koje mogu učenici sami koristiti za izgradnju bitnog nastavnog sadržaja. Interaktivno su sudjelovali u nastavnom procesu primjenjujući informatičku tehnologiju i razvijali digitalnu pismenost. Unaprijedili smo nastavni proces razvojem kulture učenja od drugih te međusobnom razmjenom iskustava kao i s drugim školama partnerima uključenim u projekt.

web3ab

web3c4a

web4bc

Osim toga, grupa Webučionica na društvenoj mreži Facebook te web stranica projekta (https://webucionica.weebly.com/ ), koje su nastale radi potrebe samog projekta, bile su od velike pomoći i nastavničkom osoblju naše škole i brojnim prosvjetnim djelatnicima diljem Hrvatske i šire, za vrijeme trajanja nastave na daljinu tijekom pandemije koronavirusa.

Učenici 3.c razreda, učiteljica Jelena Šalamun i šk.knjižničarka Marina Mavrek, ostvarili su divnu suradnju s učenicima 2. razreda OŠ Popovac i učiteljicom Ankicom Ostojić. Putem video susreta na eTwinning platformi razmijenili smo svoja iskustva i podijelili svoje aktivnosti i korištenje web alata tijekom eTwinning projekta Webučionica. Učenici su samostalno predstavili svoj razred, školu i grad te svoj rad u projektu!

3.c

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

5 + 5 =

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.