POLITIKA PRIVATNOSTI

Ova Politika privatnosti, utemeljena na Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR), objašnjava koji se osobni podaci prikupljaju u vezi s našim školskim aktivnostima, kako te podatke obrađujemo, koristimo i štitimo, u koje ih svrhe upotrebljavamo, kao i vaša prava povezana s vašim podacima.

NAŠE TEMELJNO NAČELO JE PRIVATNOST I ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Privatnost pojedinaca i zaštita osobnih podataka ljudska su prava. Mi u IV. Osnovnoj školi Varaždin imamo dužnost brinuti za privatnost pojedinaca čije osobne podatke obrađujemo i pohranjujemo. Podaci su odgovornost, i moraju se prikupljati i obrađivati samo kada je apsolutno neophodno.

IV. osnovna škola Varaždin drži se sljedećih načela s ciljem zaštite privatnosti svojih učenika, njihovih roditelja ili skrbnika, naših zaposlenika, gostiju i posjetitelja:

  • Ne prikupljamo više informacija nego što je potrebno
  • Osobne podatke ne koristimo u svrhe koje nisu navedene
  • Ne čuvamo osobne podatke ako više nije potrebno
  • Nikada ne prodajemo, posuđujemo ili distribuiramo niti javno objavljujemo osobne podatke
  • Osobne podatke ne šaljemo trećim stranama bez vašeg znanja
  • Ne koristimo nikakvu automatiziranu obradu i donošenje odluka niti profiliranje
  • Osobne podatke ne prenosimo izvan EU/EEA
  • Osobne podatke ne koristimo u svrhe koje nisu navedene
  • Kontinuirano osiguravamo da su osobni podaci sigurno pohranjeni.

Važno je pročitati ovu našu Politiku privatnosti i nadamo se da ćete izdvojiti vrijeme i vašu pozornost. Trudili smo se da bude napisana što jasnije i da bude svakom razumljiva, sa željom da zadržimo vaše puno povjerenje u način kako postupamo s vašim osobnim podacima.

Ako ćete, nakon što ih pročitate, imati daljnja pitanja o zaštiti osobnih podataka ili nam želite prenijeti svoje ideje i preporuke, molimo obratite nam se putem kontakata Službenika za zaštitu podataka:

Službenik za zaštitu podataka
e-mail: bi@biconsult.hr
tel: 091 469 1122

Ova Politika privatnosti, kao i naša internetska stranica, dizajnirana je sa svrhom osiguranja visoke razine zaštite vaših osobnih podataka te će se kontinuirano ažurirati i unaprjeđivati.

Ova Politika privatnosti ažurirana je 02. svibnja 2019. godine.

​Srdačan pozdrav,

​IV. Osnovna škola Varaždin


VODITELJ OBRADE

IV. osnovna škola Varaždin nastupa u odnosu na osobne podatke vas kao naših učenika, roditelja ili skrbnika naših učenika te gostiju i posjetitelja, u ulozi voditelja obrade, koji određuje svrhe i načine obrada vaših osobnih podataka te brine o osiguravanju svih mjera sigurnosti vaših osobnih podataka. Voditelj obrade vaših osobnih podataka putem ove web stranice je:

IV. osnovna škola Varaždin
A.M. Reljkovića 36
42000 Varaždin

  

KAKO I KOJE VAŠE PODATKE PRIKUPLJAMO?

 a) Podaci koji se tiču učenika, roditelja i skrbnika učenika te zaposlenika škole

U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i podzakonskim propisima, djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja obavlja se kao javna služba.

Na osnovi javnih ovlasti Škola između ostalog obavlja sljedeće poslove:

  • Upise u Školu i ispise iz Škole vođenjem odgovarajuće evidencije i dokumentacije;
  • Vrednovanje i ocjenjivanje učenika te vođenje evidencija o vrednovanju i ocjenjivanju, kao i vođenje evidencija o učeničkim postignućima;
  • Izricanje pedagoških mjera i vođenje evidencija o istima;
  • Izdavanje javnih isprava i drugih potvrda;
  • Upisivanje podataka o odgojno-obrazovnom radu u zajednički upisnik školskih ustanova u elektroničkom obliku – e-Matica, za koju obradu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja voditelj obrade, dok je istovremeno Škola voditelj obrade za osobne podatke kojima sama raspolaže,

te pri tom prikuplja, obrađuje, pohranjuje osobne podatke:

  • Zaposlenika Škole,
  • Učenika Škole i njihovih nositelja roditeljske odgovornosti,
  • Članova Školskog odbora i Vijeća roditelja,
  • Kandidata koji sudjeluju u natječajnom postupku zapošljavanja
  • Vanjskih suradnika,

u skladu s načinima i rokovima određenima Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i podzakonskim propisima, te ih u određenim slučajevima i javno objavljuje na web stranicama Škole.

Osobni podaci naših učenika, uključujući i fotografije i audio i video zapise, prikupljeni u sklopu aktivnosti naše Škole u skladu sa Školskim kurikulumom i Godišnjim planom i programom rada Škole javno se objavljuju na našim školskim web stranicama i školskim stranicama na društvenim mrežama, temeljem prethodno dane privole nositelja roditeljske odgovornosti.

 

b) Video-nadzor

Škola koristi i sustav video nadzora u svrhe zaštite imovine i sigurnosti učenika, zaposlenika i posjetitelja naše Škole. Njime se nadzire isključivo prihvatljivi prostor unutar Škole, čiji su perimetri kamera označeni jasno vidljivim obavijestima. Snimke video nadzora pohranjuju se najduže šest mjeseci od dana nastanka.

 

c) Web stranica

Iako možete koristiti našu web stranicu bez davanja bilo kakvih osobnih podataka, nakon što nas kontaktirate putem našeg kontakt obrasca ili izravno putem naših e-mail adresa, Škola prikuplja informacije o vama. Informacije koje ispunite (osobne informacije kao što su vaše ime i prezime, adresa e-pošte) ili pošaljete izravnom e-mail porukom bit će obrađene i pohranjene kako bismo vas mogli kontaktirati i odgovoriti na vaš zahtjev. Škola neće dijeliti vaše osobne podatke s bilo kojom trećom stranom niti će im dopustiti pristup. Podaci će biti korišteni isključivo u svrhe daljnjeg kontaktiranja i odgovora na vaš upit.

Za korištenje pojedinih sadržaja naše web stranice morate se registrirati i pri tom nam dati svoje osobne podatke (ime i prezime, telefonski broj, email adresa, zaporka i drugi podaci koji se traže prilikom registracije) koje pohranjujemo do trenutka kada zatražite brisanje svoje registracije.

Ako ste mlađi od 16 godina morate priložiti suglasnost nositelja roditeljske odgovornosti prije davanja osobnih podataka. Škola putem vlastite web stranice svjesno ne prikuplja osobne podatke djece mlađe od 16 godina bez odgovarajućeg pristanka nositelja roditeljske odgovornosti. Ako ste mlađi od 16 godina, molimo da nam ne šaljete nikakve osobne podatke, uključujući svoje ime, adresu, broj telefona ili email adresu e-pošte bez pristanka svojih roditelja ili skrbnika. U svakom slučaju u kojem spoznamo kako smo prikupili ili primili osobne podatke djeteta mlađeg od 16 godina, a bez privole nositelja roditeljske odgovornosti, takve podatke ćemo bez odlaganja obrisati. Ukoliko raspolažete informacijom da su do nas došli podaci djeteta mlađeg od 16 godina, molimo kontaktirajte nas na ured@os-cetvrta-vz.skole.hr .

Naše web stranice sadrže veze na druge web stranice i stranice na društvenim mrežama, te se na njih ne odnosi naša Politika privatnosti. Preporučujemo da pročitate uvjete zaštite privatnosti svake web stranice i društvene mreže koju posjetite, a posebno gdje ostavljate podatke.

 

OVLAŠTENI VANJSKI IZVRŠITELJI OBRADE

Pristup vašim osobnim podacima pružamo ovlaštenim vanjskim izvršiteljima obrade u svrhu obrade osobnih podataka u ime Škole na temelju naših izričitih uputa i putem sklopljenih ugovora koji osiguravaju visoku razinu zaštite osobnih podataka. Ti su poslovni suradnici obvezni strogo poštivati obvezu povjerljivosti u skladu s ovom Politikom, s ugovorima koje smo s njima sklopili i u skladu s obvezama iz Opće uredbe o zaštiti podataka. U okviru svog djelovanja Škola koristi usluge tvrtki u svojstvu izvršitelja obrada koji obrađuju osobne podatke zaposlenika, učenika, nositelja roditeljske odgovornosti, gostiju i posjetitelja za svrhe ispunjenja zakonskih obveza iz područja odgoja i obrazovanja, IT podrške, održavanja sustava video-nadzora te sigurne pohrane i obrade dokumentacije, kao i u svrhu provođenja aktivnosti u skladu sa Školskom kurikulumom i Godišnjim planom i programom Škole.

Dio podataka razmjenjujemo i ustupamo temeljem zakonskih obveza tijelima javne vlasti poput Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, CARNeta, Sveučilišnog računskog centra (SRCE) i slično.

Davanje pristupa podacima drugim pravnim ili fizičkim osobama uvijek je ograničeno na mjeru nužnu za postizanje svrhe za koju su podaci prikupljeni te se provodi sukladno važećoj regulativi. Istovremeno vam jamčimo da u sklopu naših obrada osobnih podataka ne dolazi do njihovog prijenosa u treće zemlje izvan područja Europske unije.

  

INFORMACIJSKA SIGURNOST

Kada Škola prikuplja informacije o vama, osiguravamo da su vaši osobni podaci zaštićeni od slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa osobnim podacima koji se prenose, pohranjuju ili se na drugi način obrađuju. To se provodi kroz odgovarajuće profesionalne tehničke mjere i pomno birane poslovne partnere koji osiguravaju najvišu razinu sigurnosti obrada podataka.

 

KOLAČIĆI (COOKIES)

Kolačići su male tekstualne datoteke postavljene na vašem čvrstom disku, koje pomažu u pružanju prilagođavanja sučelja internetskog preglednika. Na primjer, kolačići se mogu koristiti za pohranjivanje podataka o registraciji na internetskoj stranici tako da ih korisnik ne mora ponovno unositi pri narednom posjećivanju stranice.

Ako ste zabrinuti u vezi kolačića, većina internetskih preglednika dozvoljava pojedincima da zabrane kolačiće. Možete postaviti da vaš preglednik ne prihvaća kolačiće, a gore navedene web stranice vam daju upute kako ukloniti kolačiće iz preglednika i kako u potpunosti koristiti našu web stranicu.

Da bismo ispravno upravljali našom web stranicom mi spremamo anonimne podatke u našim sustavima i pritom ne obrađujemo vaše osobne podatke. Ove statistike prijavljuju se agregatno našim upraviteljima internetske stranice, sa svrhom osiguranja da naša web stranica pruži najbolje iskustvo za posjetitelje i kao učinkovit izvor potrebnih informacija. Po završetku posjeta našoj web stranici, uvijek možete izbrisati kolačiće iz svog sustava, ako to želite.

Naša web stranica ne prikuplja bilo koji od vaših osobnih podataka unutar kolačića.

  

VAŠA PRAVA

U bilo kojem trenutku slobodni ste nas kontaktirati u svrhu:

  • PRISTUPA svim osobnim podacima koje je Škola prikupila o vama,
  • ISPRAVLJANJA osobnih podataka koje Škola ima o vama,
  • BRISANJA osobnih podataka koje je Škola prikupila o vama,
  • OGRANIČAVANJA obrade vaših osobnih podataka od strane Škole,
  • PRIGOVORA na obradu vaših osobnih podataka od strane Škole, ili
  • ZAHTJEVA za vašim osobnim podacima koje Škola ima, u svrhu prijenosa trećoj strani.

Ukoliko želite iskoristiti bilo koje od prethodno navedenih prava, budite slobodni:

  • osobnim dolaskom radnim danom u vremenu od 07:00 do 15:00 sati u tajništvo Škole,
  • preporučenim pismom na adresu Osnovna škola Varaždin, A. M. Reljkovića 36, 42000 Varaždin.

Na vaš ćemo zahtjev odgovoriti u najkraćem mogućem roku, a najkasnije mjesec dana od primitka vašeg zahtjeva. U slučaju nemogućnosti sigurne potvrde vašeg identiteta bit ćemo slobodni zatražiti dodatnu provjeru vašeg identiteta.

PRAVO NA PODNOŠENJE PRIGOVORA NADLEŽNOM TIJELU

U svakom trenutku možete uložiti prigovor izravno nadležnom nadzornom tijelu, posebice u zemlji EU-a u kojoj imate uobičajeno boravište, mjesto rada ili mjesto navodnog kršenja, ako smatrate da naša obrada vaših osobnih podataka nije zakonita.

Izravni kontakti nadležnog nadzornog tijela u Republici Hrvatskoj su:

AGENCIJA ZA ZAŠTITU OSOBNIH PODATAKA (AZOP)

Fra Grge Martića 14
HR – 10 000 Zagreb
Telefon: +385 1 4609 000
Fax: +385 1 4609 099
e-mail: azop@azop.hr
Web: http://www.azop.hr

 

UNAPRJEĐENJE OVE POLITIKE PRIVATNOSTI

Zadržavamo pravo tekst ove Politike privatnosti povremeno prilagođavati i unaprjeđivati, prije svega u svrhu poštivanja zakonskih promjena, odnosno, promjena u svrhama i načinima obrade. Međutim, vaša prava koja proizlaze iz ove Politike privatnosti ili iz odgovarajućih zakonskih propisa nećemo ograničavati. U slučaju da dođe do promjena koja mogu utjecati na vaša prava, o tome ćemo vas obavijestiti pravovremeno i izravno na prikladan način.