Produženi boravak

Ožujak 2019. – U IZRADI

Ožujak smo započeli kreativno, šaljivo i veselo- Maškarama. Bilo je tu superjunaka, princeza, vila, kauboja, životinjskog carstva, kojekakvih spodoba, a i predivno osmišljenih kostima kućne radinosti!

Ozujak PBOzujak PBOžujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb

I prvašići su na svoj veseli način obilježili maškare. Izrađivali su maske od role papira te  s pastelama prikazali masku po izboru pomoću toplo-hladnog kontrasta.

ozujak pb
ozujak pb
ozujak pb
ozujak pb


8.ožujka slavimo Dan žena. Drugaši su odlučili i ove godine iznenaditi svoje mame pa su tako izradili čestitke s lijepom porukom i cvijetom od kolaž papira.
Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb

Najmlađi boravkaši su za Dan žena izradili čestitku od kolaž papira od obrisa svojih dlanova i ispisali prigodnu poruku. Bilo je tu čestitaka za mame, bake, tete, ali i učiteljice.

ozujak pb

Najstariji boravkaši svojim najdražim ženama izradili su jedinstvene slike cvijeća od kolaža i otpadaka od šiljenja bojica. Na vama je da pogodite koje žene su dobile najviše čestitki… Ma znamo da znate! 🙂

Ozujak PBOzujak PB
Ozujak PB

Kako u boravku imamo zaista mnogo talentiranih učenika, ovoga puta svojim predivnim talentom upoznao nas je Roko Ivić, učenik 2.a razreda. Marljivo je skupljao svoja umjetnička djela na kojima olovkom detaljno crta dinosaure svih vrsta u različitom prirodnom okružju. Radove je prezentirao svojim prijateljima otkrivajući im vrste i način života svakoga od njih. Učenici i učiteljica  bili su oduševljeni te su imali puuuno pitanja na koja je Roko itekako znao odgovoriti. Bravo!

Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb

Potaknuti razgovorom o očuvanju biljaka i životinja, najmlađi boravkaši su pogledali animirani film “Knjiga o džungli” u svom vlastitom “kinu”.

ozujak pb

Prvašići su uživali u radionici pisanja, gdje su u paru trebali osmisliti i napisati priču prema zadanim slikama. Kad su završili, čitali su radove. Bilo je tu puno smijeha i svakakvih kreativnih naslova i priča.

ozujak pb

Najstariji boravkaši ožujak su proveli u istraživanju različitih zanimanja i igrama uloga. Proučavali su enciklopedije i kao pravi učitelji prenosili znanje na svoje prijatelje. Organizirali su rad u salonu ljepote koji je uključivao masažu, depilaciju i frizerski salon. Bilo je tu i ozljeđenih osoba, intervencija hitne pomoći i cijelog bolničkog tima. Plesalo se u stilu pravih zvijezda. Naša mašta nema granica, samo joj treba dati na volju!

Ozujak PB
Ozujak PB

Ozujak PBOzujak PBOzujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PBOzujak PB

Da nam mašta ne zakržlja i da sačuvamo svoje kreativno i originalno razmišljanje učiteljice se brinu na različite načine. Nama je vrlo zabavno kad moramo smišljati nove načine uporabe nekih svakodnevnih predmeta. Još kad se natječemo u tome! Ma ideja ima tisuću!
Najstariji boravkaši osmislili su i svoju cvjetnu livadu kreirajući cijele životopise proljetnicama.
Svjetske dane šuma i voda obilježili su objedinivši ih u kreativne eko poruke.  Nakon upoznavanja s problematikom klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, reciklirali smo neke otpadne stvari koje smo cijelu godinu skupljali i svakako privukli ljude da pobliže pogledaju naše zanimljive i korisne poruke.

Ozujak PB
Ozujak PB

Ozujak PB

19. ožujka obilježili smo Dan očeva. Drugaši su svojim tatama  izradili medalje  od kolaž papira te im tako pokazali koliko su im važni i potrebni.

Ožujak pb
Ožujak pb

Najmlađi boravkaši su pak obilježili taj dan razgovorom o njihovim očevima. Ispričali su kako izgledaju, kako se ponašaju i koju osobinu najviše vole na svojih očevima, te smo tako i vježbali usmeno izražavanje. Izradili su čestitke od kartona u boji i flomastera, nacrtavši kravate i napisavši lijepu misao, svaki za svog tatu.

ozujak pb

Najstariji boravkaši svojim očevima napisali su emotivna pisma. Uz lijepe i iskrene poruke, većinu očeva posebno je dirnuo trud koji su uložili u urednost i formu pravog pisma. Na kraju su origami tehnikom izradili omotnice za pisma te ih zatvorili ručno izrađenim naljepnicama. Najdraže su nam povratne informacije. Roditelji su odlučili uvažiti molbe svoje djece… 🙂
Ozujak PB

Prvašići su obilježili dolazak proljeća slikanjem zumbula, jednim od najljepših cvijetova, koristeći zanimljivu tehniku utapkavanja čepova od plastičnih boca u temperu.

ozujak pb

ozujak pb
ozujak pb

POZIV PROLJEĆA

Poslije duge hladne zime proljeće nas opet zove:

“Iz ladica izvadite one vaše lijepe snove

I krenite sada za mnom; ja vam nudim carstvo cvijeća,

Ja vam dajem svoje laste i pupoljke sa drveća.

Pod mojim se suncem rađa svud uokrug život novi;

Pod mojim će suncem, znajte, procvjetati vaši snovi!

                                                                                                                              Ratko Zvrko

Drugi razredi pozvali su proljeće mirisnim narcisama, a zimske slike u hodnicima dobile su novo ruho- princeza Proljeće donijela je mnoštvo boja, mirisa i topline u naš drugi dom.

Ožujak pb
Ožujak pb

Najstariji boravkaši su se tradicionalno zabavljali uređenjem staklenih stijena u prizemlju. Ako želite vidjeti gotove ovogodišnje proljetne majstorije, ovaj put nas ipak morate posjetiti! 🙂

Ozujak PB
Ozujak PB

Prvi dan proljeća ujedno je i Svjetski dan osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Naši boravkaši i ovaj su put podržali svoje prijatelje u cijelom svijetu te pokazali jedinstvo i empatiju.
Najstariji boravkaši uvijek su puni pitanja i žele za svaku činjenicu detaljno objašnjenje. Stoga su nakon odslušanog kratkog predavanja (koje se uvijek pretvori u raspravu) svoja saznanja odlučili prenijeti na papir kako bi druge učenike mogli upoznati s detaljima o sindromu Down koje su upravo saznali. A zašto obilježavamo taj dan baš 21.3.? Eee, tu tajnu vam isto mogu oni otkriti! 🙂

ozujak pb
Ožujak pbOzujak PBOzujak PB

U slobodno vrijeme pokazujemo svoju maštovitost i razigranost, a svježi zrak u nama budi radost i veselje! A naše učiteljice su posebno ponosne kad čuju pitanje: “Mogu li ja u tišini čitati?”. Naravno da mogu, učiteljice su sretne što njihovi učenici njeguju ljubav prema knjigama. 🙂

Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb
ozujak pbOzujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
Ozujak PB
ozujak pb

Drugaši su Svjetski dan kazališta obilježili podjelom uloga,  uvježbavanjem kratkih igrokaza te glumljenju istih. Bilo je vrlo zabavno i veselo. Zaključili su da posao kazališnih glumaca nije nimalo jednostavan, ali je jako zanimljiv i kreativan!

Ožujak pb
Ožujak pb
Ožujak pb

Najmlađi boravkaši su kraj ožujka obilježili u znaku vjesnika proljeća, naslikavši s vodenim bojama visibabe i njihove bijele glavice od bijelog papira te leptire u različitim bojama u 3D obliku .

ozujak pb

Također, lijepo vrijeme su proveli u šetnji okolicom škole, pritom promatrajući promjene u prirodi.

ozujak pb

Osim što ooobožaaavaju znanost i istraživanje, najstariji boravkaši se vole poigrati s likovnim i kompozicijskim elementima. Ovaj put smo istraživali kontraste kromatskih i akromatskih boja. Pričali smo o daltonizmu i ljudima koji ne vide boje na isti način na koji ih mi vidimo. Zatim smo akromatske fotografije pomoću akvarela pretvarali u kromatske, baš onako kako mi mislimo da izgledaju u stvarnosti.

Ozujak PB
Ozujak PB

Veljača 2019. 

Naši najstariji boravkaši i u veljači nastavljaju s prezentacijom svojih talenata.
Karlo iz 3.b prezentirao nam je još nekoliko glazbenih točaka, dok je Noa iz 3.c prikazao svoju ljubav prema znanosti i eksperimentima. Kod kuće je pripremio izvedbu, te vrlo vješto prezentirao svoj hobi. Kakav dojam je ostavio na svoje prijatelje možete najbolje vidjeti na izrazima njihovih lica.

PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača

Prvašići su spremno zaplovili u veljaču s novim aktivnostima i likovnim radovima.
Inspirirani zimskom idilom i životinjama, odlučili smo naslikati bijele sove tehnikom tapkanja spužvice u bijelu temperu te korištenjem kolaža.

Io
Veljača PB - zimske sove
Veljača pb - zimske sove
Veljača pb - zimske sove

Drugaši su veljaču započeli kombinacijom toplo hladnog kontrasta i bijelog papira iz kojeg su nastale pahulje snijega.

Veljača pb

Slijedio je jedan od najljepših dana u godini, Valentinovo.
U boravku 1.razreda, cijeli tjedan je bio u znaku ljubavi. Krenuli su s radom u paru, izrađujući 3D zaljubljene bubamare od kolaža, vježbajući i finu motoriku prstiju. Zatim su u srcima od kolaža ispisali svoje misli, zapitavši se “Što je za mene ljubav? “. Evo nekih od poruka koje su bile napisane s velikom ljubavlju i iskrenošću.

Pb veljača-valentinovo

Pb veljača-valentinovo
veljača pb valentinovo
veljača pb valentinovo
veljača pb valentinovo
veljača pb valentinovo

Shvatili smo da da to nije samo Dan zaljubljenih, već Dan u kojem ljubav možemo iskazati prijateljima, mami i tati, sestri, bratu, učiteljicama pa čak i kućnim ljubimaca. Prvašići su i izrađivali čestitke od kolaža i flomastera u kojima su tople poruke ili misli namijenili za svoje najmilije ili simpatiju 🙂 Također, učiteljica iz boravka je pripremila i nastavni listić u znaku Valentinova sa zbrajanjem i oduzimanjem brojeva do 10.

veljača pb cestitka
Fwd: veljača pb čestitka

veljača pb

Fwd: veljača Pb valentinovo

Najstariji boravkaši povodom Valentinova prisjetili su se tradicijske pjesme “Jen’ je ftiček svadbu delal” i pričali o legendi o svetom Valentinu. Prikupili su puno vune različitih boja te pomoću nje obrisnim linijama prikazali legendu o ftičekima koji se ženiju.
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača

Da Valentinovo nije posvećeno isključivo muško-ženskoj ljubavi, najstariji boravkaši prikazali su tajanstvenim porukama koje su pisali svojim najmilijima. Ideje su bile različite pa su tako poruke dobile simpatije, roditelji, prijatelji, a pokoju i učiteljica. 🙂
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača

Boravkaši drugih razreda Valentinovo su obilježili opisom i crtežom svoje simpatije, a pano smo uredili zaljubljenim macama od novinskog papira i kolaža. Nakon toga, vježbali smo origami tehniku te izradili srca od papira u koje smo napisali ljubavne poruke! Osim toga, vrijedne ruke naših mama, ispekle su kolače i keksiće  kojima smo se svi zajedno zasladili! Hvala Vam! 🙂

Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb

U sklopu tjedna psihologije, drugaši su se poigrali optičkim varkama te su tako pokušali flomasterom nacrtati vlastitu 3D ruku. Usput su ponovili aktualno gradivo iz matematike- točke, crte, dužine. Učenici su se jako potrudili, a njihove rezultate možete vidjeti ovdje:

Veljača pb
Veljača pb

U slobodno vrijeme, kada napišu domaću zadaću, učenici svih skupina  bave se raznim sportskim aktivnostima na školskom igralištu, uživaju u suncu, u učionici oblikuju plastelin, rješavaju labirinte i križaljke, čitaju, igraju jedni s drugima.

veljača pb igraveljača pb igraveljača pb igra
veljača pb igra

veljača pb igra
veljača pb igra
veljača pb igra
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb
PB Veljača

Učiteljica Dora je s boravkašima održala radionicu o prijateljstvu. Naučili smo kako se pravi prijatelji jedni prema drugima ponašaju i kako održati prijateljstvo.

veljača pb prijateljstvo

Maškari, ća mogu maškari!
Pripreme za najveseliji dan u godini u punom su zamahu. Najstariji boravkaši naučili su što je mozaik, prisjetili se gdje su ga sve vidjeli i saznali kako se izrađuje. Kombiniranjem kvadratića jarkih i pastelnih boja izradili su svoje prve mozaike – majanske maske.
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača

Ususret maškarama, prvi razredi su tehnikom crnog flomastera i puhanjem slamki u vodene boje, naslikali njihove lude frizure i prikazali različite izraze lica, od nasmijanih do zamišljenih i sanjarskih.

veljaca pb frizure
veljaca pb frizure

Drugaši su se pak uhvatili ozbiljnog posla da bi dobili neozbiljne maske! Ne samo da su maske crtali u simetriji već su ih bojali u kombinaciji komplementarnih kontrasta pri čemu su morali dobro razmisliti koje će boje iskombinirati! Odradili su zaista odličan zadatak!

Veljača pb

U slobodno vrijeme, osim igre, boravkaši 1.razreda bave se i drugim zanimljivim aktivnostima. Sami su osmislili vlastite recitacije i izveli priredbu o prirodi i životinjama.  Publika je pomno pratila i nagradila ih velikim pljeskom.
Također, vole se uživiti u ulogu učiteljice i učenika te tako iskoristiti znanje iz hrvatskog jezika  pomoću kartica na ploči.

Veljača pb rec

veljača pb rec

Fwd: veljača pb rec

Došao je i Dan ružičastih majica. Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj. Boravkaši su sudjelovali u njemu obukavši ružičastu majicu ili neki drugi ružičasti odjevni predmet.
Učiteljica Dora je s najmlađim boravkašima održala radionicu o Danu ružičastih majica. Naučili su zašto na taj dan nosimo ružičaste majice, kako prepoznati nasilnika, spriječiti nasilje, kako biti tolerantan i pomagati drugima u potrebitim situacijama. Prisjetili su se bajke o Ružnom pačetu i njegovo iskustvo povezali s njihovim.  Zaključili su da je dobro biti brižan i hrabar.


veljača pb ruž

Stariji boravkaši također su obilježili Dan ružičastih majica. Potaknuti edukativnom prezentacijom, učenici su zaključili kako nitko nije zaslužio biti zlostavljan te da su svi ljudi vrijedni i važni. Zagrlili su svoje prijatelje i shvatili njihovu vrijednost.

PRIJATELJI SU KAO ZVIJEZDE – I KAD IH NE VIDIŠ, ZNAŠ DA SU TU!

Veljača pb
Veljača pb
Veljača pb

Kad napišemo domaću zadaću i imamo dovoljno slobodnog vremena, postajemo jako kreativni pa nastaju različiti radovi, grade se nezamislive utvrde, igraju igre uloga i smišljaju novi plesni koraci. Sretni smo kada vidimo koliko se učenici trude, sudjeluju u svim aktivnostima, a često i sami iznose svoje želje i ideje…

Re: Veljača pb
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
Veljača pb
Veljača pb
PB Veljača
PB Veljača
Veljača pb

… a između zadaća i igre, često ponovimo gradivo i to na kreativan i zabavan način!

Veljača pb
Veljača pb

Da nije sve u zabavi i kreativnom radu najbolje znaju naši boravkaši koji uz svakodnevno pospremanje, svaki mjesec temeljito uređuju i čiste svoje učionice. S dolaskom topijeg vremena, drugašići su pokrenuli akciju čišćenja školskog dvorišta. Stariji boravkaši rado im se pridruže u toj hvalevrijednoj i zabavnoj aktivnosti.
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača
PB Veljača

Siječanj 2019. 

U novo polugodište naši boravkaši ušli su uz različite igre komunikacije.
Najstariji boravkaši su cijeli prvi tjedan posvetili radu u  parovima. Na taj način vježbali su aktivno slušanje, opisivanje i prepričavanje dogodovština za vrijeme zimskih praznika. Suradnički smo se bavili i kompozicijom i rekompozicijom. Na kraju smo rekomponiranamim fotografijama dodali dane, imena mjeseca na tri jezika – hrvatskom, engleskom i njemačkom te sve povezali u veliki zidni kalendar. Kao i prošle godine, i ove smo zabilježili naše datume rođenja, tako da sad svi znamo kad slavimo čiji rođendan. 🙂
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB

Boravkaši drugih razreda na početku prvog polugodišta, nakon vježbe govorenja i pripovijedanja, stavili su svoje novogodišnje odluke i želje na papir koje smo spremili na posebno mjesto do sljedeće godine kada ćemo provjeriti jesmo li ostvarili svoje želje i ispunili  ono što smo planirali!

Siječanj pb
Siječanj pb

Vratili smo se sa zimskih praznika i već zasukali rukave za nove aktivnosti 🙂 Prvašići su  temperom slikali zimsko drvo prekriveno snježnim pahuljicama, izrezivali bijele pahuljice te izrađivali i ukrašavali snjegoviće od papira.

siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb

Najmlađi boravkaši kao da i nisu bili na praznicima, ništa nisu zaboravili od nastavnog sadržaja i spremno su krenuli sa zadaćama i rješavanjem nastavnih listića, mozgalica, križaljki, s ponavljanjem naučenih slova i računanjem do 10. Ipak,najviše vole u slobodno vrijeme čitati i proučavati  slikovnice i knjige, bojati i crtati, a prvašić Fran je pokazao svoje umijeće crtanja olovkom prikazavši svog omiljenog nogometaša. Možete li pogoditi koga je nacrtao?

siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb

U novoj godini nastavljamo poticati naše velike i male talente!
S početkom ove školske godine, naš Karlo počeo je učiti sviranje tambure. Ponosno nam je demonstrirao što je dosad već naučio, a svi ostali boravkaši nagradili su ga pljeskom te uz čestitke ga potaknuli da vježba i dalje.
Naši trećaši Antonija, Erika, Jana, Jelena, Lara, Lara, Leona i Marko pokazali su da još uvijek imaju veliki interes za folklor. Uz vođenje Antonije i Jane, koje su članice jedne dječje folklorne skupine, ova grupica učenika samostalno je pripremila zanimljivi desetminutni folklorni program. Svi boravkaši su se složili kako su prikaz izveli odlično, te se požalili da im nedostaje folklor u našoj školi.
Naša trećašica Lara samostalno je izradila zanimljivu društvenu igru u kojoj vježbamo našu motoriku i preciznost te zbrajajući bodove – matematiku. Svi su igru veselo prihvatili i zaključili kako i sami možemo složiti odlične zabave igre, ne moramo uvijek sve kupovati.
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB

Dijete razvija i kreativnost i logičko razmišljanje kada se bori protiv dosade.
(Ranko Rajović)

Uz pisanje domaćih zadaća i organizirane aktivnosti, dio vremena redovito ostavljamo za “dječju dosadu”. No to nikako ne znači da su djeca bez kontrole i mogu raditi što požele. Učiteljice su tu da kontroliraju situaciju u kojoj učenici dobivaju priliku podrobnije se posvetiti nekoj željenoj aktivnosti. Tada dolazi do izražaja njihova kreativnost, vježba se komunikacija, rađaju se nova prijateljstva i postiže se još mnogo drugih prednosti.

Sijecanj PB

Sijecanj PB

Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb

Sijecanj PB
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Slobodno vrijeme iskoristili smo za boravak na svježem zraku, a sredina siječnja počastila nas je i snijegom te smo bezbrižno mogli uživati u snježnim radostima. Veselo smo se družili jedni s drugima,radili anđele u snijegu,pravili snjegoviće i grudali se (ni učiteljice nisu mogle odoljeti )…

Siječanj pb

Siječanj pb
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb

Došao je i Međunarodni dan zagrljaja. Prvašićima je to bio poseban i jako veseo dan. Razgovarali su s učiteljicom Dorom o važnosti zagrljaja, s kim se oni vole grliti, a zatim su jedni drugima podijelili topao zagrljaj te se s učiteljicom radosno zagrlili.

siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
Budući da nam nova godina nije darovala snijega u izobilju kako smo priželjkivali, svaka dobrodošla pahuljica poslužila nam je kao motivacija u našim likovnim radionicama. Tako su drugaši  izradili snježne kugle kombinacijom kartona i tempera, a nakon toga su se poigrali kolaž papirom te su tako nastale idilične zimske slike našega zavičaja!

Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb

Drugi tjedan najstariji boravkaši posvetili su čaroliji. Čitali su tekstove u kojima se događaju različite čarolije i igrali igre vezane uz čarobnjaštvo te vrlo popularnog Harryja Pottera. Zamislili su svojeg čarobnjaka iz snova s moći koja bi im mogla pomoći u svakodnevnom životu, te ga prikazali. Rješenja su bila vrlo kreativna i veseli nas činjenica da su se svi učenici potrudili izmisliti nešto potpuno drugačije od svih ostalih. Posebno želimo istaknuti našeg trećaša Lovru koji je, bez obzira na slomljenu dominantnu ruku, prikazao nam vrlo posebnog čarobnjaka i još jednom dokazao da nas fizičke prepreke ne smiju sputavati u maštanju.

Sijecanj PB

Sijecanj PB

Svi volimo u hladne dane popiti jednu toplu, finu šalicu omiljenog čaja. Boravkaši prvih razreda su od kolaža i flomastera izradili svoju šalicu čaja te podijelili koji je njima najomiljeniji okus čaja i zašto ga vole.

siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb
siječanj pb

Najstariji boravkaši treći tjedan posvetili su pričama o Grubzonu i Grubzončici. Čitali smo slikovnice, analizirali ih, prepričavali priče, slikovnice uspoređivali s animiranim filmovima i prema opisu stvorili likovno rješenje strašnog Grubzona. Iz poruke priča ponovno smo vidjeli da je snalažljivost puno važnija od fizičke snage i izgleda.

Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB
Sijecanj PB

Stariji boravkaši često su primjer svojim mlađim prijateljima te su ih još jednom uspjeli potaknuti na čitanje i kreativnost . Grubzon i Grubzončica tako su zaokupili maštu i drugašima koji su  također uživali čitajući istoimene priče i gledajući animirane filmove, a nakon crtanja vlastitog doživljaja glavnih likova,  izradili su svoja čudovišta iz mašte te im nadjenuli imena.

Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb
Siječanj pb

Drugaši, trećaši i četvrtaši uvijek rado dolaze u boravak 1.razreda. Vole se družiti, igrati, plesati, slušati pjesme, zajedno crtati, čitati stripove… Prvašići puno nauče od starijih boravkaša, a starijim boravkašima su prvašići odlična ekipa za igru i smijeh!
siječanj pb
siječanj pb

Prosinac 2018.

Aktivnosti u prosincu započeli smo pripremama za nadolazeće blagdane  uz obilje smijeha, radosti, iščekivanja, volje i upornosti, a uz prigodne božićne pjesme sve je bilo puno lakše, ugodnije  i ljepše!
Prosinac PB

Najstariji boravkaši su tijekom cijelog prosinca svakodnevno otvarali svoj adventski kalendar koji su samostalno izradili. Svaki dan dočekala ih je jedna lijepa, pozitivna poruka i zadatak vezan uz neko dobro djelo. Bilo je tu svačega: crtanja, pisanja pisama isprike, poruka ohrabrenja za naše male “Jozefe”, tajnog pomaganja prijateljima, stvaranja zajedničke slike, osmišljavanja zajedničke božićne bajke, lijepih gesta, čestitaka i čašćenja.
Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Potaknuti radosnim božićnim duhom, naši anđeli zapjevali su Tihu noć čak na tri jezika: hrvatskom, engleskom i njemačkom. I svaki od njih jednostavno je poseban i predivan!

Prosinac PB

Prosinac PB

Prvašići su jedva dočekali prosinac! A i zna se radi čega 🙂 Prvo nam se stigao blagdan svetog Nikole kojeg smo veselo proslavili u učionici. Sveti Nikola im je potajice donio svakome slatkišiće a učiteljica Dora je i taj dan slavila rođendan, pa je boravkašima bilo jako veselo. Častili smo se, pjevali, plesali, gledali crtani film o sv.Nikoli, razgovarali što im je sv.Nikola donio u njihove male čizmice. Nekome zlatnu ili srebrnu šibu, nekome slatkiše, a nekome prave poklone. Svakome prema njegovom ponašanju, jer sv. Nikola sve vidi 🙂
prosinac pb

Sveti Nikola zaštitnik je grada Varaždina, ali uveseljava i svu dobru djecu svojim skromnim poklonima. Najstariji boravkaši ovaj puta nisu čistili svoje čizmice, već su se potrudili što detaljnije prikazati ih na papiru. Nisu ih stavili na prozor, ali su njima ukrasili naš pano. Pisali su i pisma svetom Nikoli, no u njima su zaželjeli nešto za neku drugu osobu. Osvrnuli su se na djecu i odrasle kojima je nečija pomoć puno potrebnija nego njima. Sveti Nikola donio im je i puuno slatkiša, pa su se odlučili odreći djela svojih poklončića. Odlučili su organizirati i svoju malu humanitarnu akciju. U dogovoru s Monikom Studak, učiteljicom 3.a razreda, prikupili su svoje slatkiše i donirali ih udruzi Nova budućnost koja na skrbi ima dvanaestero djece.
Našem gradu odali smo počast ispričavši legendu o požaru u Varaždinu, te ilustracijom tog povijesnog događaja.

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB

Drugi razredi obilježili su 6. prosinca  Dan grada Varaždina kombinacijom pastele i crnog kolaž papira od kojeg su osmislili siluete najpoznatijih građevina našeg baroknog grada. Stvaralačkom radu prethodio je  razgovor o povijesti grada Varaždina, njegovoj važnosti u prošlosti te kulturnim znamenitostima kojima on obiluje.

Nakon toga, izrezali su svoje čizmice te ih ukrasili po želji.

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prvašići su prosinac  obilježili i likovnim kreativnim radovima. Pošto se već zima uvukla u naš grad, svatko tko brine o zaštiti ruka nosi prave zimske rukavice. Najmlađi boravkaši su kombiniranom tehnikom osmislili i napravili svoje tople zimske rukavice od kolaža, vune i vate te ukrasili pano bijelim pahuljicama.
prosinac pb

Nažalost, nije bilo puno snijega u prosincu no prvašići su ga zamislili i osmislili snjegoviće koji veselo pružaju pogled visoko prema snježnim pahuljama. Tehnikom tapkanja štapića u bijelu temperu i rezanjem kolaža nastali su pravi pravcati snjegovići sa šarenim šalovima. Ah, da smo ih barem mogli napraviti od pravog snijega!
prosinac pb
prosinac pb
prosinac pb
prosinac pb

Međunarodni dan prava životinja obilježavamo 10. prosinca. Tim povodom najstariji boravkaši odlučili su uljepšati dan gladnim i ozeblim ptičicama na školskom dvorištu. Nismo bili u mogućnosti postaviti im kućice, no odlučili smo ih nahraniti mrvicama kruha.

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac uvijek u nama budi kreativnost za koju ponekad ni ne znamo u kojoj  mjeri ju posjedujemo. Tako smo i mi pustili mašti na volju i dobili patuljke od češera i vate, pingvine od kartona i plastičnih žlica, božićne jelke od raznih vrsta papira i reciklažnog materijala, snjegoviće i Djeda Božićnjaka u neobičnim kreacijama….
Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Blagdan svete Lucije slavimo 13. prosinca. Najstariji boravkaši posijali su božićnu pšenicu i tako imali priliku svaki dan promatrati kako niču i rastu plodovi njihovog rada. Izradili su i prigodne lanterne kojima su efektno uljepšali inerijer učionice.
Već i ptice na grani znaju za odličnu suradnju najstarijih boravkaša s učiteljicom 3.a razreda. Tako smo zajedničkim snagama uredili učionicu za razrednu priredbu, a dio boravkaša dobio je i priliku da ono što su naučili u produženom boravku, upravo na toj priredbi i prezentiraju. Radi se o pjesmi “Zvončići” koju su boravkaši vrlo vješto naučili pjevati i na hrvatskom znakovnom jeziku. Zanimljivo je da su uskoro postali i oni sami učitelji jer su sve svoje prijatelje iz razreda poučili istoj vještini.
Prosinac PB

Prosinac PB

Drugaši su pano ukrasili jelkama i kuglicama u toplo – hladnom kontrastu uz kombiniranu tehniku tempere i kolaža.

Prosinac pb

Prosinac pb

Ovog Božića odlučili smo naše najmilije razveseliti pomalo drugačijim čestitkama. Izradili smo predivne anđele u koje smo ispisali svoje najljepše želje za nadolazeće blagdane. Mi smo bili oduševljeni, a vi?
Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac pb

Kad smo brzo gotovi sa zadaćom i ispunimo sve obaveze koje smo imali, sami pronađemo način da se zabavimo, a uz to budemo i kreativni! Ponekad nam u tome pomaže naša povremena gošća, seka našeg boravkaša!
Prosinac pb

Prosinac pb

U prosincu su se najmlađi boravkaši u slobodno vrijeme igrali društvene igre u učionici,a kada je vrijeme poslužilo, i na otvorenom gumi gumi, školice, skrivača. Slavili su se i rođendani.  Baš im je bilo veselo!
prosinac pb
prosinac pb

Već tradicionalno, s promjenom godišnjih doba, najstariji boravkaši mijenjaju i slike na staklenim stijenama na hodniku škole. Ovaj puta zabavljali su se sa zimskim detaljima i prikazali ih u toplo-hladnom kontrastu.

Prosinac PB

Prosinac PB

Ove su godine boravkaši drugih razreda,po uzoru na prijatelje iz starije skupine, oslikali staklene stijene na katu naše škole. Učenici su sami na papirima izradili skice, obojili ih te temperama prenijeli na staklo zimsku idilu. Uložili su velik trud u realizaciju svojih ideja te su s veseljem i ponosom promatrali rezultate zajedničkog rada.
Prosinac pb

Prosinac pb

Posljednji dan prvog obrazovnog razdoblja bio je rezerviran za zabavu, pjesmu,ples, zajedništvo i ljubav koju širimo oko sebe nesebično je dajući drugima.

Najstariji boravkaši otvorili su sve svoje kućice adventskog kalendara dobrih djela. Za kraj su ih dočekali paketići iznenađenja koje su ponijeli kući, a zadatak je bio je upravo te paketiće otvore na božićno jutro. Jesu li bili dovoljno strpljivi i ispunili zadatak? E, to ćemo saznati tek u novoj godini!

Prosinac pb

Prosinac pb
Prosinac pb

Prosinac pb

Prosinac PB

Prosinac PB

Prosinac PB
Prosinac PB
Ususret Božiću i zimskim praznicima, prvašići su izrađivali anđele od papira, birali najkreativnijeg od njih, ukrasili učionicu božićnim motivima i osmislili božićnu čestitku od kolaža,kartona i gumbića raznih boja za svoje najmilije te unutar čestitke napisali lijepe misli.
prosinac pb
                                     Pozdrav od veselih boravkaša do sljedećeg polugodišta!

prosinac pb

Blagoslovljene blagdane, ugodne praznike i sve najbolje u novoj godini žele vam
vaši boravkaši i njihove učiteljice  Dora, Ivana i Ivana!

Studeni 2018. 

Drugi razredi su u studenom započeli aktivnosti radom u paru. Najprije je svaki učenik na komad papira napisao kratku priču na temu:” Da sam ja kišobran…” pod uvjetom da njegov susjed u klupi ne zna što je napisao. Zatim su imali zadatak na velikom papiru nacrtati svaki svoju polovicu kišobrana kojeg su opisali. Rezultati i zajednički trud su ih oduševili! Naposljetku smo radove stavili na razrednu ploču, učenici su čitali svoje priče, a ostali su pogađali o kojem se kišobranu radi!
Studeni pb

Naši najmlađi boravkaši su početkom studenog obilježili Svjetski dan izumitelja. Kombiniranom tehnikom papira, kolaža, novinskog papira, kartona, vune i vate mali izumitelji su osmislili svoj vlastiti izum, dali mu ime i predstavili ga. Bilo je tu zanimljivih izuma koje će jednog dana, tko to zna, možda i zaživjeti!
Studeni pb
studeni pb

Studeni pb

Drugi pak su se razredi zaigrali plastelinom te izmislili svoj stroj iz mašte, a onda ga prezentirali ostalim učenicima!
Studeni pb

Slobodno vrijeme i dalje nam je ispunjeno različitim aktivnostima. Posebno nas raduje što naši učenici sve više pokazuju interes za čitanje časopisa, knjiga i enciklopedija. Jednom tjedno odlazimo u školsku knjižnicu i vjerujemo da na taj način stvaramo pozitivne navike čitanja. Bojanke, mandale, točkalice, zagonetke i mozgalice učenicima su zabavne, a imaju vrlo pozitivan utjecaj na njihovu grafomotoriku i logiku. Domaću zadaću gotovo redovito pišemo uz glazbenu podlogu. Time postižemo opušteniju atmosferu, bolju koncentraciju i zadovoljnije učenike kojima je pisanje zadaća puno veselije.

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni pb

Studeni pb

I ovaj mjesec najmlađi boravkaši su bili jako kreativni i marljivi. Osim likovnih radova i pisanja domaće zadaće, te ponavljanja nastavnog sadržaja, u boravku su se i slavili rođendani uz grickalice, sokiće i vesele pjesme, a tu su se našli i zanimljivi plesni koraci. U slobodno vrijeme se crtalo, bojalo, rješavale križaljke, osmosmjerke, sudoku, čitalo iz slikovnica te uživalo u društvenim igrama kao što su Twister, Pictionary, Čovječe ne ljuti se i memory.
Studeni pb

Studeni pb

Studeni pb

studeni pb

Predbožićni duh ušuljao se i u naše učionice. Krenule su pripreme, a sami početak obilježile su izrade adventskih vjenčića i adventskog kalendara. Polako smo počeli pjevati božićne pjesme, a “Zvončiće” se trudimo naučiti i pokazivati na hrvatskom znakovnom jeziku. Nadamo se da će biti prilike i za javnu demonstraciju. Za prosinac i božićne radosti smo spremniji nego ikad! 🙂
Studeni PB

Studeni PB

Nakon što je nas Aiym naučila kako se u Rusiji čestita rođendan, naši boravkaši iznenadili su je i čestitali joj na isti način.
Studeni PB

Kad su trbusi puni, zadaće napisane i gradivo ponovljeno, vrijeme je za pjesmi, ples i zabavu 🙂

Studeni pb

Studeni pb

Studeni pb

U tijeku je i naš zajednički projekt izrade tradicijske kuharice prema receptima naših predaka. Marljivo radimo pa se nadamo da će na zimske praznike svatko od nas moći otići sa svojim primjerkom.
Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Volimo kada su učenici samoinicijativni i omogućujemo im “trenutke dosade”, tj. neorganiziranog vremena kada trebaju sami osmisliti svoje aktivnosti. Najstariji boravkaši su tako ostvarili svoj interni poduzetnički mini projekt. Na jedan dan otvorili su salon za masažu. Pripremili su letke, kupone, izmislili reklamu, uredili interijer i pružali usluge masaže jedni drugima. Ideja je izniknula od samih učenika i nevjerojatan je interes i trud koji su uložili u nju. U takvim idejama podržavat ćemo ih i dalje!
Studeni PB

Najstariji boravkaši vole se pred mlađim prijateljima pohvaliti svojim znanjem. Tako ponekad preuzmu uloge učitelja ili mentora. Predivno je koliko se trude pomoći jedni drugima.
Studeni PB

Studeni PB

I ove je godine u našoj školi obilježen Dan sjećanja na Vukovar. Prvašići su tehnikom krede i crne pastele prikazali Vukovarski toranj. Prethodio je razgovor o tornju, Domovinskom ratu, poštovanju i toleranciji te mnogim drugim pitanjima koja su ih zanimala. Naučili su nešto iz povijesti naše Domovine na njima prihvatljiv način. Radove smo stavili na pano, a u školskim hodnicima su zapaljene svijeće kao počast žrtvama.
Studeni pb

Drugaši su ove godine Dan sjećanja na žrtvu Vukovara odlučili obilježiti puštanjem golubice mira. Bilo je tu puno pitanja na koja smo odgovore pronašli zajedničkim promišljanjima i zaključcima. Naučili smo da neka pitanja jednostavno nemaju odgovor…
Studeni pb

Studeni PB

Boravkaši su Međunarodni dan tolerancije obilježili nizom radionica i aktivnosti. Svojim radovima uredili su i prigodni pano.
Studeni PB

Studeni PB
Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Studeni PB

Međunarodni dan djeteta obilježava se u svijetu  20. studenog, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti djece. Prvašići su u sklopu radionice s učiteljicom iz boravka razgovarali i naučili njihova prava ali i dužnosti. Prava i dužnosti su zabilježili na balon od kolaža i tako uredili pano s namjerom da i odrasle podsjete na njih.

Očima djeteta

Poželi si oči i srce djeteta
koje veselo vrišteći trči zabranjenim travnjakom,
klikće zbog jedne sićušne ribice što klizi kroz vodu;
raspituje se o zvijezdama, i tko ih je zapalio,
i koje te nikad ne voli zbog tvoga debelog novčanika,
nego zato što se znaš igrati i smijati,
jer znaš pripovijedati fantastične priče i pjevati vesele pjesme.
(Phil Bosmans)

Studeni PB

Organizirane aktivnosti u produženom boravku najstariji boravkaši povezali su s nastavnim sadržajem iz prirode i društva. Istražili smo našu županiju i zavičaj, te saznanja prikazali u obliku malih umjetničkih djela. Detaljno smo opisivali i put od kuće do škole.

Studeni PB

Studeni PB

Kako se ljudi kreću? Koje sve organe koriste? Možemo li zaustaviti pokret? Možemo li pokret prikazati na papiru? Istraživali smo u enciklopedijama i promatrali pokrete prijatelja u različitim situacijama. Potrudili se na papirima prikazati što više različitih pokreta.
Studeni PB

Studeni PB

Približavajući se kasnoj jeseni,najmlađi boravkaši su prikazali drveće ujesen pomoću tehnike tempere s kistom i štapićima. Pošto su se prvi puta susreli s tom tehnikom, objasnili smo kako se crta temperama i na što treba obratiti pažnju. Ponovili smo isve što znamo o listopadnim i zimzelenim stablima, što se događa s lišćem ujesen , ponovili miješanje boja i vrste crta. Uživali smo u slikanju toplim bojama.Studeni pb

Studeni pb

Drugaši su studeni zaokružili crtanjem sova crnim flomasterom ponovivši pritom crte po toku i karakteru. Likovne smo radove stavili  na pano…
Studeni pb

…. uredili učionicu, ošiljili olovke i bojice…
Studeni pb

…..i spremni dočekali prosinac!

Listopad 2018. 

Jesen nam je donijela kišu, no mi koristimo svaku zraku toplog jesenskog sunca i uživamo u različitim aktivnostima na školskom dvorištu.

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

IMG_20181019_153509.jpg

IMG_20181019_153347.jpg

Dan učitelja slavimo 5. rujna. Povodom tog dana, naši boravkaši odlučili su olakšati posao svojim učiteljicama te su se, još više nego inače, trudili samostalno pisati domaće zadaće. Zatim su prikazali sebe i jednu svoju učiteljicu ili učitelja. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su odabiri učiteljica i prikazi zajedničkih aktivnosti u potpunosti različiti. Zaključili smo kako svaki učenik ima svoje razloge zašto je odabrao baš tu učiteljicu te kako je, bez obzira na odabir, najvažnije međusobno poštovanje.

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Zbog bolesti i lakše prilagodbe na rad u boravku, početkom mjeseca odlučili smo malo pomiješati naše grupe boravkaša.  Tako su se u istoj skupini pronašli učenici različitih dobnih skupina. Možda je učiteljicama bilo kompliciranije, no učenici su uživali u mogućnosti da pomažu jedni drugima. Stariji boravkaši ponosili su se svojim znanjem, dok su se mlađi veselili pomoći starijih prijatelja. Zajedničko pisanje domaćih zadaća, izvođenje različitih aktivnosti i vesele proslave rođendana ispunili su sva naša očekivanja. Rođendani u produženom boravku redovno se čestitaju na hrvatskom, njemačkom, engleskom i ruskom jeziku, no jedan učenik imao je čast i da mu dvoje izvornih govornika ruskog jezika čestitaju rođendan kroz njihov zabavni i  tradicionalni ritual.

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Najstarija grupa produženog boravka poželjela je posrednika u komunikaciji s učiteljicom. Nakon provedenih kampanja (pisane i usmene prezentacije) krenuli su u demokratske izbore. Da bi dobili predsjednika i njegovu zamjenicu, našim boravkašima trebala su čak dva kruga izbora. Svi smo se složili kako su izbori bili pravedni i već tijekom listopada pokazalo se kako su naši predstavnici itekako zaslužili svoje titule.

Listopad PB

Listopad PB

Drugom tjednu u listopadu posvetili smo Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Razgovorom, gledanjem edukativnih animiranih filmova, čitanjem prigodnih pjesama i tekstova, blagovanjem kruha i peciva koje su ispekle naše vrijedne mame i bake te na kraju oslikavanjem panoa zahvalili smo na svim  plodovima, radostima, uspjesima i darovima  kojima smo tijekom protekle godine bili podareni.

IMG_20181017_150953.jpg

Jesen obično povezujemo s tmurnim i kišnim vremenskim uvjetima. Naši boravkaši i dalje istražuju one lijepe strane jeseni. Proteklog mjeseca bavili smo se plodovima jeseni. Ovaj mjesec posvetili smo toplim jesenskim bojama i likovnim majstorijama vezanim uz njih. Najstariji boravkaši, sad već tradicionalno, oslikali su velike staklene površine u skladu s godišnjim dobom.

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Drugaši su obojali stablo u jesenske boje tehnikom tapkanja tempere sa štapićima za uši,dok je deblo nastalo preslikavanjem njihovog dlana!

Listopad PB

Listopad PB

Ovaj mjesec uređenje učionice bilo nam je poseban izazov. Uz ostale redovne poslove, trebalo je ošiljiti puuno drvenih bojica. No, kad se male ruke slože, sve se može!

Listopad PB

Listopad PB

Nakon što završe s domaćim zadaćama i zadanim zajedničkim aktivnostim, učenici često biraju kako će provoditi slobodno vrijeme. Izbori su različiti i rijetko se događa da učenici više dana za redom biraju isto društvo, igre ili aktivnosti. Gledanje filmova, društvene igre, ispunjavanje mandala i bojanki, grafomotoričke vježbe, crtanje, ples, tradicijske igre, čitanje knjiga i časopisa, tjelovježba ili jednostavno odmor… Izbori i ideje su beskonačni!

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Posebno nas je razveselila mogućnost promatranja aktivnosti vezanih uz Prvi planinarski kotlić na školskom dvorištu. Poneki su se odvažili i okušali se u nekim aktivnostima, a najdraža aktivnost nam je bila kušanje gulaša i graha koje su pripremili naši planinari.

Listopad PB

Sredinom mjeseca počeli smo od roditelja, djedova, baka i svih starijih članova obitelji prikupljati tradicijske recepte koje ćemo prikupiti i složiti u malu tradicijsku kuharicu. Mama Mesarić nas je vrlo ugodno iznenadila donijevši recept za zlevku, ali i gotov proizvod. Hvala mama, bilo je jako, jako fino!

Listopad PB

Međunarodni dan bijelog štapa obilježavamo 15. listopada. “Osjeti što ne vidiš” je igra kojom smo potaknuli jedni druge na razmišljanje kako žive ljudi koji iz različitih razloga nemaju osjetilo vida.
Listopad PB

Listopad PB

Kravata je jedan od najpoznatijih hrvatskih izuma. 18.listopada obilježavamo Svjetski dan kravate. Naši drugaši kombinirali su origami tehniku i kolaž papir te dizajnirali vrlo kreativna rješenja.

Listopad PB

“Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van.” – stara je to mudra izreka. Povodom 20. listopada, kada obilježavamo Svjetski dan jabuka, naši boravkaši istražili su kakve vrste jabuka postoje, po čemu se razlikuju i zašto upravo jabuku nazivamo kraljicom voća. Najstariji boravkaši istraženo su prenosili na papir i u parovima dizajnirali plakate koji će privući ljude na veću konzumaciju jabuka.

Listopad PB

Listopad PB

Šestinski kišobrani – po čemu su posebni? Pitajte naše boravkaše! Tmurno kišno vrijeme odlučili smo rastjerati toplim crvenim kišobranima. Nakon istoimene motivacijske priče Nade Iveljić, krenuli smo na prikaz sebe i šestinskog kišobrana u kišnoj avanturi.
Listopad PB

Listopad PB

Studeni PB

Supertalent je na tv programu. Supertalent imamo i u našoj školi. I naši učenici boravkaši poželjeli si svoj trenutak slave. Tako je nastao Supertalent produženog boravka. Trenutno smo na audicijama, no nećemo na tome stati. A priča se i o ponovnom okupljanju i nastupu folkloraša… Pratite nas ako želite saznati više.
Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Boravkaši drugih razreda imali su zanimljivu radionicu u kojoj nam je kao motivacija poslužila knjiga Stanislava Marjanovića – Kućna čudovišta. Nakon čitanja opisa pojedinih domaćih, obiteljskih “čudovišta”koja podjednako napadaju i djecu i odrasle, razgovarali smo kako se spasiti kad nas ista napadnu ( lijenost, škrtost, sebičnost, bezvoljnost,lažljivost i druge slične napasti).  Međusobno smo si razmijenili savjete kako izbaciti barem neka kućna čudovišta iz vlastite kuće. Naposljetku smo ta ista čudovišta oblikovali od glinamola te napravili razrednu izložbu. Uz to što smo se dobro zabavili, naučili smo da svatko ,osim vrlina, ima i svoje mane te moramo prihvaćati ljude oko sebe takve kakvi oni jesu. Svi smo mi različiti i  upravo zbog toga posebni.
Listopad PB
Listopad PB

Noć vještica ili Halloween je noć uoči Svih svetih, 31. listopada. Budući da se djeca jako vesele tom danu, drugaši su poslije napisanih zadaća od kolaž papira napravili ukrasne vrećice u obliku bundeve te  ih ukrasili po želji, a unutra su ih dočekali bomboni kojima su se zasladili.
listopad PB

Blagdan Svih svetih važan je dan kada se prisjećamo svojih najmilijih koji više nisu s nama. Naši najmlađi boravkaši simbolički su zapalili svijeće za svoje najdraže. Drugi razredi su u toplo – hladnom kontrastu pastelama crtali križ kao simbol vjere i kršćanstva, a blagdanske aktivnosti  zaokružili su izradom svijeća za naše najmilije pokojnike.

Boravkaši su imali puno pitanja u vezi blagdana. Poštujući različite vjerska i znanstvena gledišta trudili smo se odgovoriti na sva. U našem boravku pričamo o temama vezanim uz blagdane i vjerske događaje, no saslušamo i poštujemo stavove onih koji ne dijele istu vjeru. Upravo ta različitost u razmišljanjima nas obogaćuje i učimo puno jedni od drugih.Listopad PB


Listopad PB

Listopad PB

Listopad PB

Rujan 2018.

Počelo je, počelo! Krenuvši s nastavom u novoj školskoj godini, i naš produženi boravak otvorio je svoja vrata. Kod nas uvijek vlada vesela radna atmosfera, a sada smo se proširili na tri skupine. Našim dvjema učiteljicama Ivani Špoljarić i Ivani Švagelj pridružila se učiteljica Dora Lepen. I naravno, stigla je cijela grupa prvašića. Dočekali smo ih s veselim panoima dobrodošlice koje su zajednički pripremili prošlogodišnji boravkaši.

Rujan PB

Rujan PB

Starije boravkaše dočekali su slatki, zdravi i korisni paketići dobrodošlice.

Rujan PB

Početak mjeseca nagradio nas je visokim temperaturama. Kako bi osjetili i udahnuli što više zraka ljetnog Sunca, trudili smo se zadaću napisati brzo i ostatak vremena posvetili smo igri. Prisjetili smo se i prednosti pisanja domaće zadaće i rješavanja zadataka na svježem zraku.

20180917_115918.jpg

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

20180914_152910.jpg

20180914_152811.jpg

20180914_153008.jpg

20180917_161748.jpg

Da je za koncentraciju i razmišljanje vrlo važno jesti zdravo i uzimati međuobroke, najbolje zna naša školska kuharica Sandra. Ona brine o nama i uvijek se trudi pripremiti nešto kako bismo bili sretni, zdravi i punih trbuha. 🙂

Rujan PB

20180914_153400.jpg

Međunarodni dan pismenosti (8. rujna) najstariji boravkaši obilježili su proučavajući različite vrste pisma. Najviše su se posvetili usporedbi glagoljice i latinice.

Rujan PB

Rujan PB

20180918_135206.jpg

Rujan PB

Za Europski dan bez automobila (22. rujna) najstariji boravkaši pričali su o različitim prijevoznim sredstvima, njihovim prednostima i nedostacima. Zaključili su kako je bicikl najzdravije prijevozno sredstvo. Na malo drugačiji i kreativniji način prikazali su sebe u vožnji na biciklu.

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Nismo dugo trebali čekati da stigne jesen (23. rujna). Sa sobom je donijela vjetar i snizila temperaturu. Sada manje vremena provodimo na školskom dvorištu. U učionicama se volimo igrati, gledati filmove, učiti o različitim zanimljivostima i razvijati svoju kreativnost. Jesen je sa sobom donijela i svoje slatke plodove. Prvo smo ih prikupljali, zatim prikazivali na različite načine, a na kraju smo se zasladili njima.

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

Rujan PB

S dolaskom jeseni, školom su se zažutili  rascvjetali suncokreti! Drugaši su saznali da se od latica suncokreta u narodnoj medicini priprema čaj, a sjemenke imaju veliku hranjivu vrijednost i izuzetno su bogate uljem.

Rujan PB

Jesen nas je razveselila toplim vremenom pa se ni našim veselim ježićima nikud ne žuri! Kućice pod zemljom od starog lišća,trave i mahovine malo će još pričekati svoje stanare!

Rujan PB

Kako bi se svi zajedno još više povezali, najstariji boravkaši proveli su niz aktivnosti s tim ciljem. Crtali su svoje prijedloge maskote produženog boravka, te na kraju demokratskih glasanjem odabrali pobjedničku “Niku” koja je postala njihov zaštitni znak. Svaki učenik osmislio je svoj pozdrav s učiteljicom, a učiteljica je dobila zadatak da nauči sva 24 pozdrava. Pokrenuli smo kampanje za izbor za predsjednika naše grupe produženog boravka. Kandidature su završile, a već prvi tjedan listopada znati će se koji učenik će ove godine želje i potrebe boravkaša prenositi njihovoj učiteljici.

20180917_143133.jpg

20180919_162239.jpg

20180919_135117.jpg

Rujan PB

OBAVIJEST

Dragi naši roditelji, sadašnji i budući boravkaši!

Produženi boravak za školsku godinu 2018./2019. počinje s radom u utorak, 4. rujna 2018.
Boravak će se i dalje održavati svakim radnim danom od 11:30 do 16:30.

Učenici će biti podijeljeni u tri skupine. Kako bi se rad i grupe lakše organizirale, molimo da svoj interes za korištenje usluga produženog boravka iskažete kod razrednih učiteljica u što kraćem roku.

Veselimo se novim avanturama u boravku!

Vaše učiteljice Ivana, Ivana i DoraProduženi boravak je produženi dnevni rad nakon redovite prijepodnevne nastave, kada djeca nakon nastave ne odlaze kući, nego ostaju u školi s učiteljicom razredne nastave. U vrijeme produženog boravka učenici svladavaju nastavni programa, imaju organizirano vrijeme za odmor i igru, tople obroke, borave na svježem zraku. Učiteljice za njih osmišljavaju kreativno provođenje vremena. Produženi boravak nije, dakle, samo učenje i ponavljanje, te pisanje domaće zadaće, nego povezuje učenje, igru i rad, a učitelji razredne nastave koji rade u produženom boravku, svojim radom potiču i pomažu učenicima.