Luku Paljetku, od srca

Luko Paljetak bio je hrvatski književnik i akademik rođen 1943. u Dubrovniku. Preminuo je 12. svibnja 2024. u 81. godini života.
Nakon završetka studija (Filozofski fakultet u Zadru) radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar. Svestrani umjetnik bio je plodan pisac s bogatim opusom koji uključuje zbirke pjesama, knjige za djecu, drame, igrokaze, znanstvene studije, scenarije, članke, eseje, feljtone, oglede, antologije i monografije. Bio je redovni član HAZU-a od 1997. godine.

Osim književnog stvaralaštva, Paljetak se bavio uredništvom i prevođenjem, a preveo je djela brojnih stranih autora s engleskog, francuskog, španjolskog, slovenskog, talijanskog i ruskog. Luko Paljetak smatra se jednim od najznačajnijih i najplodnijih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća. Njegovo djelo obilježeno je dubokom vezanošću za Dubrovnik i njegovu bogatu povijest i kulturu, a istovremeno se bavi i univerzalnim temama kao što su ljubav, smrt, prolaznost vremena i smisao života.
Paljetak je bio izuzetno aktivan i svestran čovjek koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj književnosti i kulturi.
Učenici 3. a razreda naše škole tijekom mjeseca svibnja pročitali su njegovu zbirku šaljivih i humorističnih pjesama “Miševi i mačke naglavačke”;. Kao uvod u lektiru, upoznali su se s pjesmom “Mačka-vodič”; te njezine stihove i ilustrirali. Jedna od ilustracija je i zahvala nedavno preminulom velikanu Luku Paljetku za njegove vesele i neobične stihove koje su zavoljele generacije i generacije djece.

U nastavku prolistajte njihove ilustracije.
https://read.bookcreator.com/1LorlWjeTLT2Yefwo1jlxblNJnA2/C3aJ16WxQNSLDvOyXV4lmg

Damir Vrbanec

Učitelj informatike, izvrsni savjetnik IV. osnovna škola Varaždin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.