Projekt Cvjetna lektira 2024.

Ovogodišnje izdanje projekta ‘Cvjetna lektira’ koji marljivo provode učiteljice i učenici 2. razreda u suradnji sa školskom knjižničarkom Marinom Mavrek, uspješno je privedeno kraju.

Projekt se provodio s ciljem ostvarivanja kreativnijeg odnosa prema učeničkoj lektiri, stjecanja stvaralačkog iskustva, poticanja mašte i  kreativnosti, uživanja u čitanju i ljubavi prema knjizi, razvijanja ekološke svijesti kod učenika te pobuđivanja interesa učenika za STEM područja kao i razvijanje suradničkog odnosa s roditeljima.

I ove godine, proljeće su obilježili čitajući priču ‘Plesna haljina žutog maslačka’ Sunčane Škrinjarić, izradom kreativnih i likovnih radova, terenskom nastavom i sportskim aktivnostima.


Učenici su se natjecali u kvizu prepoznavanja cvijeća, izrađivali straničnike s motivima iz priče, ukrase od recikliranog papira, mirisne slike od prirodnih materijala te osmislili stripove prema književnom predlošku. Obilježili smo i Zeleni dan povodom Dana planeta Zemlje.

Najlakši način za učenje o biljkama je kroz sakupljanje, sušenje i slaganje biljaka u zbirku koja se naziva herbarij. Naši drugašići okušali su se u ovom zanimljivom procesu otkrivanja i čuvanja pojedinih primjeraka zavičajne flore. Osim toga, jedan od zadatak bio je i “Dvije minute dnevno za zeleniji planet – Štednja papira” u kojem su učenici u svojim kućanstvima, zajedno sa svojim ukućanima, tijekom ožujka i travnja na različite načine štedjeli papir kako bi ukazali na važnu ulogu nas samih u štednji papira.


Sa svojim učiteljicama,  Ružom Levatić i Jacintom Kolarić i školskom knjižničarkom posjetiti su i izložbu kukaca – stalni postav Entomološkog odjela GMV te Vrtni centar, gdje su saznali zanimljive i poučne informacije o biljnom i životinjskom svijetu.


Na kraju projekta, organizirane su natjecateljske igre pod nazivom Maslačkove natjecateljske igre u našoj sportskoj dvorani, u kojima su sudjelovali učenici  drugih
razreda zajedno sa svojim roditeljima, djedovima i bakama! Razvijanje sportskog duha, bodrenje natjecatelja, osmijeh i radost na licima naših učenika ( i roditelja) najbolja su nagrada za ovakve aktivnosti.


Rezultate zajedničkog rada u projektu– maštovite i kreativne radove, učenici su pokazali roditeljima na izložbi povodom Dana škole. U nastavku pogledajte kako je sve to izgledalo ove godine!

Marina Mavrek

Damir Vrbanec

Učitelj informatike, izvrsni savjetnik IV. osnovna škola Varaždin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.