Svjetski dan pripovijedanja

Svjetski dan pripovijedanja svake se godine obilježava 20. ožujka. Ova međunarodna manifestacija posvećena je usmenom pripovijedanju i pripovjedačima koji aktivno kroz stoljeća generacijama djece i odraslih prenose priče koje imaju moć povezati, odgajati, ali i izgraditi čitave zajednice, kulture i društva.

Učenici 2. a razreda sudjelovali su u aktivnostima povodom tog dana u školskoj knjižnici. U prvom dijelu sata školska knjižničarka im je pripovijedala bajku braće Grimm ‘Baba Hole’ (ili ‘Gospođa Berta’ u novijim izdanjima) uz pomoć slika. Priča govori o vrijednoj i lijenoj djevojčici te nagradi koju je vrijedna djevojčica zaslužila. U drugom dijelu učenici su postali aktivni stvaratelji vlastitih bajki. Kao pomoć mogli su koristiti karte za pričanje priča ili kocke pričalice. Svoje ideje priča osmislili su kroz četiri crteža poštujući kompozicijsku strukturu: uvod, zaplet, vrhunac i rasplet/zaključak.

Zadatak je urodio mnogim maštovitim i originalnim likovima i pričama koje su učenici ispripovijedali pred razredom, a za trud bili nagrađeni pljeskom. Djeca su pažljivo slušala, uživala i sudjelovala!

Ovakvim se aktivnim pristupom razvijaju govor, širi vokabular te dječje komunikacijske i kreativne vještine.

Marina Mavrek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.