Zeleni dan

Dan planeta Zemlje je međunarodni dan koji se obilježava svake godine 22. travnja širom svijeta.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje obilježava se pod sloganom ‘Planet vs. Plastika’. Cilj je potaknuti smanjenje korištenja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, reduciranje proizvodnje svih vrsta plastike za 60% do 2040. godine.

Učenici 2. a i b razreda sa svojim učiteljicama Ružom Levatić i Jacintom Kolarić i školskom knjižničarkom obilježili su Dan planeta Zemlje različitim aktivnostima i nazvali ga ‘Zeleni dan’. Aktivnosti su se provele u sklopu projekta Cvjetna lektira.

Učenici 2. b razreda sudjelovali su u radionici izrade recikliranog papira. Za jednu tonu papira potrebno je posjeći 17 stabala. Stoga je i više nego korisno i bitno paziti na korištenje papira u svakodnevnom životu. Ovom radionicom htjeli smo ukazati na važnu ulogu nas samih u štednji papira i kako na jednostavan način možemo sami napraviti reciklirani papir.

Osim toga, s učiteljicom Jacintom Kolarić učenici 2. b su organizirali čišćenje jednog dijela Dravske park-šume i sakupili pune vreće smeća. Nakon čišćenja, počastili su se igranjem na šumskom igralištu pa se pomalo umorni, ali zadovoljni vratili u školu.

Problem plastike i niske stope recikliranja tog vrsta otpada u cijelom svijetu dovodi do sve većeg onečišćenja ubrzanim tempom. Za tu vrstu otpada osmislili smo aktivnost za učenike 2. a i b razreda gdje su plastični otpad i ambalažu mogli ponovno iskoristiti i to za izradu recikliranih igračaka. Aktivnost im se svidjela pa su i sami dobili mnoštvo novih ideja.

A da ovaj dan još više ostane u sjećanju na našu planetu Zemlju, učenici prvih razreda su i zaplesali – u nastavku pogledajte kako je to izgledalo!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.